Jesen nas je bogato obdarila z različnimi plodovi in pridelki. Njihove živahne barve in prijetne vonjave so nas vabile k okušanju in ozaveščanju o značilnostih in pomenu lokalno pridelane hrane.

Raziskovali smo načine predelave zelenjave, sadja in zelišč. Spoznavali smo možnosti, kako poskrbeti za presežek pridelkov, da jih ne zavržemo, ampak koristno shranimo za kasnejšo uporabo.

Najprej smo obiskali bližnjo domačijo, kjer nam je Marko Demšar prikazal stiskanje jabolk. Opazovali smo postopek in se pobliže prepričali ali zares ostanki tako prijetno dišijo. Ob okušanju jabolčnega soka smo ugotovili, da bolj okusnega gotovo še nismo pili.

Nato smo se odpravili na Studeno. »Jernačeva« Micka nas je seznanila z različnimi jesenskimi opravili v sadovnjaku, na vrtu in polju. Predstavila nam je shranjevanje pridelkov za ozimnico. Pogostila nas je z »zdravilnimi« janeževimi piškoti. Ob okušanju in primerjanju sokov, ki jih je izdelala iz grozdja in malin pa nam ni uspelo izbrati boljšega. Oba sta bila odlična! Obisk nam je popestrila z zanimivim pripovedovanjem štorij iz preteklosti in prepevanjem pesmi.

Zelenjavo in sadje imajo na jedilniku tudi živali. Nekaj informacij smo dobili na obisku v Davči. Pod vodstvom Mohorja Primožiča smo se srečali z ljubkimi malimi oslički. Občudovali smo živali na paši, opazovali konja pri hranjenju z jabolki… Lovca sta nam predstavila nekaj značilnosti in skrb za gozdne živali v zimskem času. Posebno doživetje je bila tudi vožnja s kombijem. Lovec nam je podaril solni kamen, katerega smo odnesli v gozd. Na naslednjem sprehodu v gozd smo opazili, da je kamen že precej manjši. Le kdo ga je okušal?

Ker pa v letošnjem šolskem letu pri dejavnostih v vrtcu uporabljamo tudi kuhalnik, smo se z željo, da poskrbimo za varnost, odpravili k gasilcem. Fotografije prikazujejo, da smo dobili veliko informacij in zanimive izkušnje. V vrtcu pa smo naslikali gasilska vozila, ki nas spominjajo na prijetno doživetje in skrb za varno ravnanje pri kuharskih spretnostih.

Sprašujete kaj smo skuhali?

Povemo samo, da lokalno, domače, ki diši drugače… Ostalo pa prihranimo za naslednjič.

Vsem zunanjim sodelavcem, ki so poskrbeli za zanimiva poučna doživetja, se iskreno zahvaljujemo.

Dostopnost