Potica je slovenska praznična kulinarična posebnost, narejena iz »najboljše moke in nadevana z najboljšimi rečmi«. Slovenske gospodinje so že v preteklosti potice pekle s posebno skrbjo. Znanje in kulinarične skrivnosti pa so se prenašale iz roda v rod… Tako potica še danes ne sme manjkati na tradicionalno obloženi praznični mizi.

V prazničnem decembru smo si jo pripravili kar sami. Ker nam je jesen podarila obilo orehov, smo se odločili za orehovo potico.

Trli smo orehe, natančno izločili jedrca. Lupinice smo uporabili kot inštrumente za ustvarjanje glasbe in za spremljavo prepevanja pesmic. Jedrca smo okušali ter spoznali njihove pomembne značilnosti. Naslednji dan smo jih s skupnimi močmi zmleli.

Sledilo je pekovsko dopoldne. Med vzhajanjem kvasa smo sejali moko in pripravili ostale sestavine. Vse skupaj smo zgnetli v testo, katerega smo pokrili in pustili vzhajati. Medtem smo pripravili orehov nadev. Večkrat smo preverili, če smo dodali vse sestavine, saj smo želeli izdelati okusno potico. Delo smo si popestrili s pripovedovanjem različnih izkušenj in spoznanj od doma. Ogledali smo si pekač, se seznanili z značilnostmi. Na mizo smo v potreseno moko označili, kako veliko mora biti razvaljano testo glede na velikost »potičnice«. Ko je testo v posodi naraslo, sem ga na mizi narahlo razvaljala, pazljivo namazala z nadevom, otroci pa so porazdelili sočne rozine. Testo je bilo potrebno trdno poviti… Vsak je prispeval, da smo odvečni zrak spustili iz zvitka. Med ponovnim vzhajanjem potice smo si privoščili malico. Nato smo jo dobro zavili v odejo, da je ob prenosu v vrtec do pečice ne bi prehladili. Uspelo nam je. Še premaz z jajcem in v pečico. Pečena je bila v času našega počitka. Dišeči vonj, ki se je širil po vrtcu in naši igralnici, nas je vabil k okušanju. Ker je bila potica ob našem odhodu iz vrtca še topla, smo si jo privoščili naslednji dan.

Ob slavnostni pojedini orehove potice smo pili zeliščni sok iz melise in mete, ki smo ga v jesenskem času pripravili za ozimnico. Zares okusno! Pojedli smo vse – do zadnje drobtinice.

Zaupamo vam sestavine, ki smo jih uporabili – če jo mogoče želite tudi vi okusiti…

Testo: 75 dag moke, kocka kvasa, 10 dag masla, 8 dag sladkorja, 1 jajce, 2 rumenjaka, približno 3,5 dcl mleka, žlica ruma in sol.

Nadev: 60 dag mletih orehov, 10 dag sladkorja, zvrhana žlica medu, naribano drobno jabolko, 1 dcl sladke smetane, po potrebi malo mleka, 2 jajci, vanilijev sladkor, cimet, klinčki, žlička kakava v prahu, 10 dag v limoninem soku namočenih rozin.

Čarobnost prazničnega časa nam pričarajo tudi pravljice. Knjižničarka Uršula Bernik nam je v pravljični urici predstavila zgodbo Skuhaj mi pravljico. Vsak si je skuhal svojo pravljico. Med mešanjem v posodi so se po igralnici širile različne domislice.

Želimo vam prijetne praznične dni. Naj se tudi po vašem stanovanju širi vonj zanimivih dogodivščin in dobrot…

Dostopnost